Uniface

HUDGUIDEN

 

HUDTYPER & HUDTILLSTÅND

Lär känna din hudstatus innan du investerar i nya skönhetsprodukter. Med status menar vi hudens utseende, kvalitet och egenskaperna som är synliga.

Det finns fyra hudtyper – normal, torr, fet och blandad – och många kombinationer av dessa det är inget ovanligt att det finns många olika kombinationer. Det som kan vara svårt är att själv analysera sin hud och bestämma hudtyp.

 En torr hudtyp behöver till exempel mycket näring och fukt. En fethudtyp åt andra sidan behöver ämnen som lugnar hudens talgproduktion och glans. Att köpa felanpassad produkt, som inte passar just din hud, kan ge motsatt effekt även om produkterna är exklusiva.

Den dagliga hudvården är otroligt viktig. Alla produkter har unika egenskaper som är anpassade efter olika behov men även inre och yttre påverkan måste vägas in i valet av hudvårdsprodukter.

Nedan guidar vi dig till de olika hudtyperna och de vanligaste hudtillstånden, så att du därefter kan hitta produkter som passar just dig.

NORMAL HUD 

Symtom och orsak:

En normal hud har en perfekt balans mellan fukt och fett, vilket betyder att den varken har områden som blir för torra eller för feta. Huden är spänstig, mjuk och följsam. På frågan om man upplever att ens hud är normal, svarar de flesta troligtvis nej i dag. Paradoxalt nog är denna hudtyp den mest ovanliga.

Det du kan göra:

Även om du har normal hud så är den inte underhållsfri. Risken att huden blir torr med stigande ålder är stor och kan lätt kännas matt och grå om du inte sköter den. Därför är det viktigt att vårda med rätt rengöring och krämer som tillför fukt, näring och skyddar mot skadlig miljö. Krämen kan du variera beroende på årstid – använd en rikare kräm på vintertid. Använd exfoliering (peeling) regelbundet för att avlägsna döda hudceller och uppnå en jämn och klar hudyta. Genom regelbunden exfoliering ökar absorbering av övriga näringsrika ämnen.

Ge huden en inpackning med en mask med jämna mellanrum.

Masken kan variera beroende på vilket behov som finns, exempelvis fukt eller talgbalanserande.

Använd specialanpassad SPF på dagen.

På så vis kan du bibehålla hudens kvalitet långt upp i åren. Det är lättare att förebygga än att bota! 

 

TORR HUD

Symtom och orsak:

Torr hud är särskilt vanligt i Norden. Huden stramar, känns lättirriterad, tun och ser fnasig ut i vissa partier detta pga en liten talgproduktion och låg fukthalt. Produktionen av vissa oljor och fuktbindare i hydrolipidfilmen är i torr hud defekt, vilket påskyndar vattenavdunstningen som gör att huden upplevs ofta som mycket matt och ospänstig. En torr hud får sällan acne men däremot visar den tecken på fina linjer tidigt.

Det du kan göra: 

Då huden åldras tidigt behöver du näringsgivande och återfuktande produkter som gör huden mjuk och len. Använd en mild näringsrik rengöringsprodukt. Undvik att använda vanlig tvål som torkar ut huden ännu mer. Vårda ordentligt med en skyddande och näringsrik fuktighetskräm morgon och kväll. Glöm inte att använda ögonkräm. Den tunna ögonhuden är extra utsatt och fina linjer och rynkor.      En ögonkräm verkar återfuktande, uppstramande samt motverkar påsar under ögonen. Använd exfoliering (peeling) regelbundet. Den avlägsnar döda hudceller så att nya fräscha celler kan komma upp till hudytan. Huden får genast en mer jämn och klar hudyta och kan lättare ta upp övriga näringsrika ämnen.

Ge huden en extra inpackning genom att använda en närande och fuktgivande mask ett par gånger per vecka.

Den återställer hudens fuktbalans. Använd specialanpassad SPF på dagen.

KÄNSLIG HUD

Symtom och orsak:

Det är många som av olika anledningar har en känslig hud som lätt blir irriterad, rodnar eller får utslag. Vanligt med en fuktfattig yta som ser tunn och skör ut och blir lätt röd och flammig. Huden är ofta extra känslig för värme, kyla, vind och sol. Du reagerar lätt på kosmetika, rakning, solljus, kryddstark mat och dofter. Många människor föds med en känslig hud fast andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress allergier eller miljö. Att vara känslig i huden är ett tillstånd som kan dämpas. Alla hudtyper kan vara känsliga, fet som torr.

Det du kan göra:

Den känsliga huden behöver lugnas, skyddas och stärkas. Eftersom huden ofta är tunn har du mer ytliga blodkärl och du behöver därför mer skydd. Här är det känsligheten som ska prioriteras. Använd en mild rengöring. AHA-PHA syrorna i ansiktsvattnet fungerar då som en skonsam peeling. Applicera en lugnande och återuppbyggande fuktighetskräm morgon och kväll.

Lugnande produkter kyler huden och dämpar rodnaden. Bygg upp den skadade hudbarriären genom att använda reparerande produkter och en lugnande mask ett par gånger per vecka.

Den återställer hudens naturliga skydd samt verkar lugnande. Använd specialanpassad SPF på dagen.

FET HUD

Symtom och orsak:

Fet hud är en mycket vanlig hudstatus och drabbar kvinnor och män i pubertetsåldern upp till sextio års ålder. Det feta beror på överproduktion av talg som är hudens naturliga fet detta ger huden en blank yta.

Huden har väl synliga porer och hudytan känns ofta ojämn och tjock.

Det här kan du göra:

För att ta bort orenheter i huden är det viktigt att du använder produkter som rengör och dämpar talgproduktionen samt minskar glansen. Använd rengöringsprodukter som rengör på djupet och exfolierar. Använd exfoliering (peeling) regelbundet. Den avlägsnar döda hudceller så att nya fräscha celler kan komma upp till hudytan. Huden får genast en mer jämn och klar hudyta och kan lättare ta upp övriga näringsrika ämnen.

 Ett av de vanligaste misstagen är att inte återfukta fet hy, eller att man ska använda starka och uttorkande produkter.  

Undvik därför ansiktsvatten med alkohol som är uttorkande.

Undvik även feta krämer och använd istället produkter som är mer fuktbindande och exfolierande som t.ex AHA syror eller retinol.

Använd specialanpassad SPF på dagen. och en djuprengörande mask ett par gånger per vecka för att absorbera och normalisera hudens fetthalt. 

BLANDAD HUD

Symtom och orsak:

Blandad hud är den vanligaste hudtypen och tar sitt namn från det faktum att den är en korsning av två hudtyper: normal till torr hud i kombination med fet hudtyp.  Blandad hud är ofta glansig speciellt i den så kallade T-zonen mellan pannan näsan och hakan. Däremot är huden på kinderna oftast normal eller torr. En blandad hud kan ändras med årstiden. På vintern är du ofta torrare i huden.

Det du kan göra:

Blandad hud måste ibland behandlas just “blandat”. En lättare fuktcreme i T-zonen och en kraftigare, mer närande creme på kinderna. Använd lätt exfoliering (peeling) regelbundet. Den avlägsnar döda hudceller så att nya fräscha celler kan komma upp till hudytan. Huden får genast en mer jämn och klar hudyta och kan lättare ta upp övriga näringsrika ämnen.  Applicera en fuktighetskräm och serum morgon och kväll. Använd specialanpassad SPF på dagen.

När det gäller denna hudtyp krävs följsamhet. Bästa rekommendationen är att börja med en porrengöring och på så sätt avgöra behandlingsmetoder och typ av efterföljande hudvårdsprodukter.

 

AKNE & ÄRR

Symtom och orsak:

Acne börjar oftast under puberteten när androgener, könshormoner, börjar produceras och stimulerar talgkörtlarna till att producera mer talg än nödvändigt. Acne kan också uppkomma senare i livet, då på grund av exempelvis en hormonobalans. Ett överskott av talg tillsammans med otillräcklig exfoliering av gamla hudceller gör att det kan bildas en propp i hårsäcken – en pormask eller finne har då uppstått. Den fetare huden har även ofta ett överskott av bakterier som kan orsaka inflammation i den blockerade hårsäcken, vilket kan leda till en finne (även kallad papel/pustel). Dessa inflammationer kan bli mycket djupa, vilket kan leda till cystor.

Ärr är en typ av vävnad som uppkommer när huden läker. Ärrvävnad är skapad av samma kollagen som den vävnad den har ersatt men i en något annorlunda komposition. Det som sker är att ny hud bildas som saknar vissa egenskaper som finns i den ursprungliga huden vilket gör att den blir mindre elastisk. Huden får då en annan färg och form än omkringliggande hud. Ju mer skadad en hud är desto längre läkningstid krävs och ju längre läkningstid det är på ett sår, desto större är risken att ett synligt ärr tillkommer.

Det du kan göra:

Var noga med att använda produkter som inte torkar ut huden. Använd fuktighetsgivande produkter som lättare kräm. Din hud mår bättre av att peelas med hjälp av AHA-BHA syror istället för med kraftig kornpeeling. Rengöringen ska vara mild och inte innehålla alkohol som torkar ut huden.

Vårda med en lätt fuktighetskräm för fet/aknebenägen hud som mattar ner och reparerar huden.

Besök din hudterapeut regelbundet på salongen för en djuprengörande ansiktsbehandling. Använd specialanpassad SPF på dagen.

ÅLDRANDE – MOGEN HUD

Symtom och orsak:

Cellomsättningen hos en äldre hud är långsammare, vilket ger mindre lyster och huden blir lättare torr. Kollagenet, hudens byggstenar, bryts lättare ner och har svårare att återuppbyggas, vilket kan ge en slapp hud med mindre fyllighet och rynkor. Elastin och kollagen produceras långsammare och det är just dessa två komponenter i huden som hjälper till att hålla huden fast, elastisk och återfuktad samt ger stadga åt såväl skelett som leder och blodkärl. Huden åldras i förtid om den utsätts för bland annat sol, rökning, stress, kost, avgaser och annan yttre påverkan.

Det här kan du göra:

En mogen hud kan få tillbaka sin förlorade lyster samt minimera linjer med hjälp av hudförnyande och hudföryngrande ingredienser. Huden påverkas lättare av yttre påfrestningar och det är extra viktigt att tillföra huden vitaminer och mycket fukt. Använd en rengöring anpassad för en mogen, alternativt torr hud. Rengöringsvatten och rengöringsolja passar utmärkt eftersom de innehåller vårdande ingredienser och verkar återfuktande. Applicera en näringsrik och fuktighetsgivande ansiktskräm morgon och kväll. Glöm inte bort ögonhuden som är extra utsatt. Använd inte en vanlig ansiktskräm på ögonområde, den är oftast för tung. Använd istället en ögonkräm som förebygger fina linjer, mörka ringar och påsar under ögonen och  specialanpassad SPF på dagen. Fokusera på aktiva ingredenser så som t.ex. Retinol, C,E-Vitamin, Vitamin B3 och A-vitamin är alla ingredienser som hjälper din hud att återfå en optimal funktion och hudton.

Cellförnyelsen går långsammare ju äldre vi blir vilket kan bidra till att mängden förbrukade hudceller ökar på hudens yta. Peela huden 1-2 gånger i veckan.

Då får du bort gamla döda hudceller, blodcirkulationen sätter igång och huden blir mer mottaglig för de aktiva och vårdande ingredienserna i din hudvård.